Ford a creat jacheta care poate face viața mai ușoară bicicliștilor

Semnele care contează în trafic (nu, nu acela).

Pe cât de mult se discută despre micro-mobilitate și transport alternativ, pe atât de ușor e să treci cu vederea un fapt: bicicliștii sunt ușor de ignorat în trafic. Ca să rezolve parțial problema, Ford a creat o jachetă. E cu LED. Și e ce-ți trebuie pe orice tip de stradă ca să comunici cu șoferii din spatele tău.

Miza Ford cu această creație e Europa. În țări ca Olanda, Marea Britanie sau Spania vorbim de milioane de bicicliști. Și ideea jachetei e simplă: cum comunică un biciclist cu un șofer din spatele lui? Așa a apărut marcajul cu LED pe spate.

Câteva mii de bicicliști mor anual pe șosele din cauză că fie nu-și semnalizează corect prezența, prin lumini și veste reflectorizante, fie că șoferii nu știu ce manevră urmează să facă. Ford crede că rezolvă asta cu jacheta emoji. Da, are emoji pe ea, că doar suntem în 2020.

Cum folosești în trafic, ca biciclist, jacheta de la Ford

Jacheta de la Ford e conectată wireless la un transmițător de pe bicicletă. Și pe acesta sunt șase simboluri: trei utile, trei așa și așa. Ai simbol pentru stânga-dreapta, simbol de frânare și trei fețe: veselă, tristă și încruntată.

În funcție de ce mesaj ai pentru șoferul din spate, apeși butonul și jacheta dă mai departe.

Deocamdată, Ford experimentează cu această idee. E la faza de prototip și designul nu e final. Nu e clar când va fi lansată, dacă va fi, sau dacă doar va licenția ideea mai departe.

Proiectul de acum a adus aminte de Google Jacquard, o jachetă inteligentă creată în special pentru bicicliști. Nu e cu LED, ca la Ford, dar te conectează ca purtător la telefon ca să nu îți distragi atenția de la drum când primești vreo notificare. Proiectul a fost anunțat acum patru ani, reanunțat acum doi ani și încă n-a ajuns în mass market.