În 2019, Clever a devenit Free Now. Acest serviciu, la nivel european, a înlocuit myTaxi. În România, compania activează în zona de ride sharing și acum a transmis că a obținut avizul tehnic permanent necesar să funcționeze după actuala legislație.

Free Now e un serviciu controlat de Daimler și BMW, cu prezență în numeroase orașe din Europa, dar și din România. Avizul tehnic permanent primit acum a venit de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor și presupune că poate derula activități de transport alternativ taximetriei.

Transportul alternativ ca cel practica de Free Now, Uber sau Bolt se supune regulile stabilite de Guvern prin OUG nr. 49/2019. Până la decizia de acum, Clever a fost prima companie locală care să obțină avizul tehnic permanent.

Regulile pentru transportul alternativ cu Uber, Free Now sau alții

Potrivit noii legislații, termenul limită pentru obținerea avizelor este de 1 februarie pentru toate aplicațiile de transport alternativ – Uber, Bolt, Free Now, Yango – care operează în România. Același termen se aplică și șoferilor de transport alternativ care trebuie să obțină, la rândul lor, o autorizație de funcționare de la agenția teritorială a Autorităţii Rutiere Române din judeţul sau municipiul de care aparțin și să se asigure că îndeplinesc o serie de condiții prevăzute de lege.

Free Now susține că, până pe 10 ianuarie, peste 60% dintre șoferii activi de transport alternativ pe platformele Clever și Free Now sunt autorizați conform legii. Vor putea astfel să preia comenzi și după 1 februarie.

Platformele Clever și Free Now au în prezent peste 30.000 de șoferi înregistrați în toată țara. Activează atât pentru serviciile de taxi, cât și pentru cele de transport alternativ. Au realizat în 2019 peste 30 de milioane de curse.

Uber și Bolt, în 2019, au obținut aviz tehnic temporar. Asta înseamnă că, în viitor, va trebui înnoit. Până atunci, aceste servicii mai populare sunt în regulă.