În România ai ajuns să fii familiarizat cu brandul Hot Wheels datorită unor campanii McDonald’s. Și poate că încă mai ai așa ceva în colecție. Acum, o astfel de mașină a ajuns să coste 100.000 de dolari. Și, da, e mai mică decât un pachet de țigări.

Mașina din poza de mai jos e un Chevrolet Camaro alb creat de Hot Wheels. E evaluat în prezent la 100.000 de dolari și a fost găsită de un tip specializat în descoperit jucării de tot felul și valorificat apoi.

Ce-i special la această mașină e că nu trebuia să ajungă niciodată pe piață. E un prototip al designerilor. E vopsită în email alb ca să vadă dacă sunt imperfecțiuni. Câteva dintre modelele fabricate au ajuns la vânzători, dar niciodată în piață.

Istoria modelului e că a fost într-o ediție limitată de 16 unități create de Mattel în 1968 pentru seria Hot Wheels. Mașinile acestei serii – Redline Wheel – au fost produse între 1968 și 1977, iar aceasta e una dintre cele trei mai valoroase. Celelalte două – un Oldsmobile 442 și The Beach Bomb – sunt mai scumpe.

Hot Wheels masina editie limitata

Hot Wheels a ajuns în toată lumea

Independent de modelul de acum, Hot Wheels a fost o serie de jucării exploatată în aproape toată lumea. Chiar dacă mașinile Redline Wheels n-au fost produse, propriu-zis, decât mai puțin de un deceniu, mai multe companii, printre care și McDonald’s, au licențiat marca.

Totodată, au fost produse independent în mai multe țări, sub diverse nume și eventual fără elementele specifice create de Mattel. În prezent, vorbim de o febră a colecționarilor. Ceea ce-a pornit ca o serie de jucării pentru copii a devenit, în mai puțin de jumătate de secol, o sursă de bani pentru colecționari.

Compania Mattel estimează că circa 41 de milioane de copii au crescut jucându-se cu mașinile Hot Wheels. Totodată, colecționarul mediu ar avea aproximativ 1.550 de modele.