Parasite e un film din Coreea de Sud care a reușit, în premieră, să câștige premiul Oscar pentru cel mai bun film. Înainte de el au mai fost câteva străine care aveau șanse. N-au câștigat nimic. Mesajul din Parasite și-a găsit însă, în 2020, cel mai bun moment.

Parasite e creația lui Bong Joon-ho. Până la acest film era cunoscut mai ales datorită Snowpiercer și Okja. În Parasite, ca-n Snowpiercer, stratificarea socială e subiectul predominant. Doar că-n primul asta se întâmplă pe verticală, în timp ce în cel din urmă se întâmplă pe orizontală într-un tren.

În esență, Parasite este un film despre diferențele între bogați și săraci nuanțate cu umor, suspans și degradare umană. Cele două familii care fac subiectul filmului – Kim și Park – au vieți diametral opuse. Cea dintâi trăiește într-un demisol din Seul, în sărăcie, vede lumina zilei doar printr-un geam la nivelul străzii. Cea de-a doua e ceea ce-ai putea numi familie bogată. Stă în vilă, are grădină și o viață, cel puțin în aparență, perfectă.

De la gala premiilor Oscar, Bong a plecat cu patru premii. Pentru cel mai bun film e însă trofeul important. Însă le merita pe toate patru, deoarece Parasite e creația lui: scris, regizat și gândit.

Ce filme au avut ocazia Parasite înainte de 2020

Ce-a surprins la premiul câștigat de Parasite e că, evident, e un film străin. Și, pentru prima dată, a obținut cel mai important trofeu. Înaintea lui au mai fost câteva de la nume destul de mari, cum ar fi Roma, Amour, Babel și Crouching Tiger, Hidden Dragon. Dintre toate, Roma părea să fie cel mai bin poziționat: regizat de Alejandro González Iñárritu și plătit de Netflix.

Bong Joon-ho, regizorul Parasite:
“Când eram tânăr student, mi-a rămas în minte o formulă: «cel mai personal e cel mai creator». Formula îi aparține lui Martin Scorsese de la care am învățat la şcoala de film. Când filmele mele nu erau cunoscute în Statele Unite ale Americii, cel care le-a popularizat a fost Quentin Tarantino.”

Bong-Joon-ho-Parasite-film-premiul-Oscar

Dincolo de premii, Parasite e despre lupta dintre clasele sociale. Sigur, nu se dă cu torțe, săbii și bâte pe străzi. Dar cei mai ajunși sunt detestați de cei mai puțini ajunși. Ce e în filmul lui Bong e sentimentul global de ură contra celor care fac parte din elita 1% – bogații în miliarde.

Până când vedem ce ne va fascina în 2021, acest film a reușit să cucerească toată atenția și cel mai important premiu. Fie Academia Nord-Americană de Film își simte sfârșitul, fie a ajuns, într-un final, să valorifice conținutul, nu doar de unde vine.