Google Maps a împlinit 15 ani. Are un logo și un design nou. E o ocazie bună să afli că există câteva funcționalități care te pot ajuta considerabil.

Google va actualiza aplicația Maps pentru Android și iOS. Cea mai importantă schimbare, cel puțin dintre cele cu care vei interacționa, e că meniul de tip hamburger din stânga sus se mută la baza aplicației. Practic, ca pe Facebook pe iPhone.

În acest meniu ai cinci opțiuni principale din Google Maps: Explore, Commute, Saved, Contributor și Updates. Ultimele două sunt parte din latura socială a Google Maps. Iar prima e cea pe care, foarte probabil, o vei folosi cel mai des.

Cu ocazia celor 15 ani, am adunat 10 trucuri de care să știi în această aplicație.

Google-Maps-optiuni-noi-aplicatie-Android-iOS
Cum va arăta Google Maps de acum înainte

Google Maps și 5 trucuri utile

Călătorește în timp – Street View arată acum nu doar cele mai recente imagini preluate din locul respectiv, ci toate versiunile de imagini ale locului respectiv, așa cum au fost surprinse în timp când camerele Street View au trecut pe acolo. Vizitează un loc în Street View (pe desktop), iar în colțul din stânga sus va apărea un ceas. Apasă pe el și vei putea explora imaginile locului din trecut.

Măsoară distanța dintre două puncte – Apasă pentru a adăuga un pin pe hartă, apoi apasă pe bara gri orizontală și selectează „măsoară distanța”. Selectează apoi punctul sau punctele între care vrei să măsori distanța totală.

Stație de încărcare pentru mașini electrice – Dacă ai mașină electrică, poți căuta pe Google Maps o stație de încărcare auto pentru ea.

Orientează-te pe aeroport – Ai probleme să găsești terminalul și poarta de la care trebuie să iei următorul zbor? Apelează la Google Maps. Funcționează în multe dintre aeroporturile mari ale lumii.

Adu-ți aminte numele locurilor – Vrei să-i recomanzi unui prieten restaurantul unde ai mâncat cel mai bine în vacanța trecută, dar nu mai știi cum se se numește? Răspunsul îl afli căutând în istoricul Google Maps. Poți să cauți după tipul de locuri unde ai fost (precum restaurante, magazine etc.), țări, orașe, perioade. Te ajută și dacă nu îți aduci aminte numele locului unde ai băut ultima bere în noaptea trecută.

Alte 5 trucuri măcar interesante

Planifică activități de grup – În Google Maps poți face liste la care să contribuie cei din grupul cu care cu care mergi în vacanță, astfel încât fiecare să adauge locuri de vizitat și lucruri de făcut, astfel încât să decideți împreună itinerariul.

Denumește locurile favorite – Apasă timp de 1-2 secunde pentru a adăuga un pin în locul dorit, iar apoi apasă „etichetă” și denumește locul respectiv. De exemplu: școala, sala de baschet sau casa mătușii. Pe harta ta locul respectiv va apărea cu numele pe care i l-ai dat și va fi mai ușor să-l cauți apoi.

Descoperă locuri interesante – Poți face aceasta în secțiunea „Pentru Dvs” (butonul dreapta jos în aplicația Google Maps). Aici găsești recomandări personalizate de restaurante, evenimente și alte locuri care te-ar putea interesa, din zona în care locuiești sau altă zonă pe care o definești tu.

Vezi cât de dificil va fi drumul pe jos – La indicațiile de orientare pentru mersul pe jos, Google Maps îți spune și diferența de nivel pe drum. Foarte util în orașe cu coline, mai ales dacă ești turist și ai de cărat la deal bagaje grele. Distanța aia de doar 1 km te poate păcăli în astfel de situații.

Spune-i persoanei cu care te întâlnești cât mai ai până ajungi – Nu printr-un mesaj cu „mai am puțin” sau „ajung imediat”, ci trimițându-i timpul estimat până la destinație din Google Maps. Persoane cu care te întâlnești va ști în orice moment cât mai ai până ajungi. Poți face asta fie dacă călătorești cu mașina, mijloace de transport în comun sau pe jos.