Printarea 3D a și reușit, a și eșuat. Industrial o duce bine, în uz casnic nu chiar. Dar cofondatorul Uber și, o vreme, directorul general vrea s-o folosesc pentru un hotel printat 3D. Deja a început treaba și strânge finanțare.

Travis Kalanick, cofondator și fost director general Uber, este unul dintre cei care susțin un startup în printare 3D. Habitas are ca scop printare 3D de hotel. Nu tot ansamblul, ci cameră cu cameră asamblate apoi fix ca un Lego.

Până acum, acest concept de hotel printat 3D a reușit să atragă finanțări de 20 de milioane de dolari. Miza e să ajungă pe cât mai multe piețe din Asia, Africa, Orientul Mijlociu și Mexic.

În ciuda costurilor reduse de-a face un hotel de tipul acesta, camerele n-ar fi ieftine. Cu un preț de circa 200 până la 400 de dolari per noapte, ce primești la schimb e că ai o cameră așa cum dorești. Habitas și-a propus să construiască atât hosteluri, cât și ansambluri de cinci stele.

Oliver Ripley, cofondator Habitas, susține că ansamblurile mai scumpe sunt pentru clienții care nu vor același lobby clasic și plictisitor dintr-un hotel banal.

Cine s-a băgat deja în afacerea cu hotel printat 3D?

Kalanick susține acest startup prin fondul său de investiții “10100”. Au mai dat bani până acum Tim Steiner, directorul reţelei de supermarketuri online Ocado, Justin Mateen, cofondator al Tinder, Div Turakhia, fondatorul Media.net pe care a vândut-o în 2016 pentru 900 de milioane de dolari, și Maurice Salem, Shervin Pishevar, Mike Novogratz, Jonathan Teo, investitori în startup-uri și idei bazat pe tehnologie.

Ripley susține că, dacă lucrurile merg bine, Habitas va avea opt locații. Un hotel din Namibia ar urma să fie inaugurat chiar în februarie. Urmează alte 10 până la 12 hoteluri similare de-a lungul lui 2020.

Fiecare cameră de hotel e construită în Mexic prin tehnica printării 3D. Apoi, sunt expediate unde e nevoie și sunt construite. Fiecare hotel sau cameră pot fi personalizate ca să se potrivească cu locul în care sunt folosite.