Google a vrut să aibă întâietate pe gamingul direct din cloud. Dar Stadia nu-i deloc ce-ar vrea fie și doar un amator în gaming. Nvidia crede că rezolvă cu GeForce Now. Nu te aștepta la minuni pentru primul an, dar de acum există concurență și lucrurile vor deveni mai interesante.

Dacă tot vorbim de anul 5G, cu internet de mare viteză, era timpul ca gamingul din cloud să fie relevant. Nvidia GeForce Now e de acum live. Și e gratis. Bine, nu te ajută cu mare lucru. Gratis primești doar sesiuni de câte o oră. Pentru 5,5 dolari pe lună, abonament anual plătit lunar, ai prioritate, sesiuni prelungite și suport RTX.

La lansare, GeForce Now pornește cu suport pentru macOS, Windows și Android. În primă fază, abonamentul pe bani e de tip Founders. E un nume frumos dat de Nvidia celor care-i susțin ideea de-a aduce gamingul din cloud direct pe dispozitive.

Nvidia are un avantaj: colecțiile de jocuri

Încă de la debut, Nvidia GeForce Now îți oferă un beneficiu important. Îți poți folosi jocurile deja cumpărate, ca să ai acces la ele de oriunde. Sunt valabile cele disponibile prin Battle.net, Epic Games Store, Uplay și Steam. Mai mult, poți sincroniza în cloud fișierele cu salvările și, implicit, ai tot istoricul.

Ziceam de 5G cu un motiv. Nvidia susține că GeForce Now e accesibil de oriunde. Dacă prin “oriunde” înțelegi o conexiune beton la internet. Ți-ar trebui 50 Mbps viteză pentru un stream 1080p la 60 fps. Deocamdată, și poate că nici n-ai nevoie, opțiunea 4K nu există. Dar e abia debutul.

Ce fac atât Google, cât și Nvidia acum e să testeze o piață. Părerile pe acest subiect sunt împărțite și infrastructura pe care fiecare serviciu de tipul acesta ar trebui s-o pună la dispoziție trebuie să fie impecabilă. Totodată, încă sunt așteptate alternativele de la Microsoft și Sony.

Oricare dintre acești giganți va câștiga. Și, deocamdată, sistemul iOS e ignorat.