Coronavirusul care a isterizat întreaga planetă se extinde, iar 5G-ul de la ZTE oferă soluții în ceea ce privește diagnosticarea.

De multă vreme se tot vorbește despre avantajele pe care le va aduce tehnologia 5G, însă acestea sunt încă la mare distanță de realitatea de zi cu zi. Asta deoarece standardele 5G sunt încă la început și rețelele sunt desfășurate pe distanțe mici.

ZTE a anunțat ieri, pe 27 ianuarie, că a lansat un sistem 5G de diagnostic și tratament, care conectează West China Hospital și Chengdu Public Health Clinic Center, de la Universitatea Sichuan. Astfel a luat naștere primul sistem de diagnostic 5G la distanță a temutului coronavirus. Compania va extinde serviciul în Wuhan, pe măsură ce criza se dezvoltă.

Experții de la West China Hospital oferă deja consultații video pentru Chengdu Public Health Clinic Center. Aceștia vor deveni un nod central pentru sistemul de sănătate din Sichuan, oferind asistență pentru 27 de spitale care au pacienți cu coronavirus. Experții vor extinde ulterior serviciile către pacienții din Wuhan, care se află la 1.155 de kilometri distanță.

Până la apariția epidemiei de coronavirus, potențialul pentru telemedicină al tehnologiei 5G era mai degrabă teoretic. Mulți au vorbit despre posibilitatea de a efectua operații sau de a consulta pacienți la distanță, însă abia acum avem ocazia să vedem un astfel de sistem pus în practică. În plus, folosirea tehnologiei 5G pentru această diagnosticare îi ajută și pe medici să se țină departe de pericol, mai ales că încă nu sunt cunoscute mecanismele exact de transmitere a virusului.

Serviciile 5G sunt destul de extinse în China, Huawei și ZTE acoperind deja peste 30-50 de orașe. Până la final de an, se așteaptă ca toate municipiile din China să aibă parte de rețele 5G. Rămâne de văzut și ce alte progrese despre care vorbim acum la nivel teoretic se vor transpune în realitate.