Ceasul Apocalipsei a primit recent un nou update, care aduce minutarul ceva mai aproape de miezul nopții.

Pare că ne îndreptăm, încă o dată, către temutul sfârșit al lumii, cel puțin dacă ne luăm după Ceasul Apocalipsei. Acesta este modificat periodic de către un grup de oameni de știință, care sunt atenți la pașii pe care îi face omenirea mai aproape sau mai departe de propriu-i sfârșit.

Conform celor de la Bulletin of the Atomic Scientist, suntem mai aproape ca niciodată de miezul nopții, ceasul fiind acum la 100 de secunde de ora 00:00. Întâlnirea consiliului a avut loc în noiembrie, înainte de tensiunile dintre SUA și Iran și înainte de decizia Coreei de Nord de a-și continua programul nuclear. Dacă întâlnirea ar fi avut loc acum, de exemplu, e mai mult ca sigur că ceasul ar fi fost și mai aproape de miezul nopții.

Organizația a ”pornit” ceasul în 1947, pe fondul începerii cursei înarmării nuclear. De atunci s-a concentrat îndeosebi pe riscurile cauzate de armele nucleare și de încălzirea globală.

Acum, însă, e vorba despre războaiele cibernetice, acestea fiind vinovate pentru avansul ceasului. Distribuirea de dezinformări, politicile administrației Trump, apariția deepfake-urilor sunt doar câteva dintre elementele care au dus la apropierea ceasului de miezul nopții.

Ceasul Apocalipsei, mai mult înainte decât înapoi

Ultima dată când ceasul a fost dat înainte s-a întâmplat în 2018, când a avansat cu 30 de secunde, ajungând la două minute înainte de miezul nopții. La vremea respectivă, tensiunile crescânde între puterile nucleare și creșterea arsenalului fiecărui stat au dus la avansul ceasului.

În 2019, ceasul a stat pe loc, dar nici ăsta nu-i un semn bun. Eșecurile omenirii de a lua atitudine în fața schimbărilor climatice au prevenit mutarea ceasului mai departe de miezul nopți.

Ceasul a fost cel mai departe de miezul nopții în 1991, când se încheia Războiul Rece și era semnat tratatul prin care era redus numărul armelor nucleare. Atunci, ceasul arăta ora 23:43.

Deși ceasul se bazează pe analize științifice și geopolitice solide, nu este altceva mai mult decât un memento al pericolelor pe care ar trebui să le rezolvăm, dacă vrem să supraviețuim în continuare pe planetă.