China se mândrește cu cel mai mare radiotelescop din țară, iar acesta a și devenit activ recent, stabilind un nou record în domeniu.

Cel mai sensibil radiotelescop este de acum funcțional, conform agenției de presă Xinhua, canalul mass-media de stat.

Noul FAST, cu un diametru de 500 de metri, este cel mai mare radiotelescop cu apertură plină (se referă la suprafața unui telescop ocupată de suprafețe reflectorizante sau receptori) din lume, iar per total, este al doilea cel mai mare după RATAN-600, aflat în Rusia. Telescopul despre care vorbim acum se află în provincia Guizhou, din sud-vestul Chinei.

FAST este cunoscut și ca Tianyan, care s-ar putea traduce ca ”ochiul cerului” sau ”ochiul raiului.” Farfuria acestui radiotelescop este compusă din 4.500 de panouri individuale și are peste 2.200 de vinciuri pe partea de dedesubt, care ajută la modelarea suprafeței, astfel încât aceasta să fie îndreptată eficient către diverse părți ale cerului. Cu ajutorul acestuia, crește la nivel global de patru ori volumul de spațiu pe care radiotelescoapele îl pot explora.

Cu toate că doar 300 de metri din diametrul total pot fi folosiți la un moment dat, saltul tehnologic pe care îl aduce FAST astronomiei este unul semnificativ. Telescopul este deschis cercetătorilor din întreaga lume.

Telescopul a costat aproximativ 170 de milioane de dolari, iar proiectul inițial datează din 1994. Construcția propriu-zisă a început, însă, abia în 2011, iar primul test a fost efectuat în septembrie 2016. După trei ani de teste, ianuarie 2020 marchează deschiderea formală a telescopului.

Cum va fi folosit radiotelescopul FAST

Unul dintre obiectivele lui FAST este să caute pulsari, stele neutronice puternic magnetizate, care emit fascicule de radiație electromagnetică. Telescopul a descoperit 102 pulsari în aproximativ doi ani. Într-o fază inițială, telescopul va efectua două observații ale cerului, care vor dura aproximativ cinci ani, fiind nevoie de alți zece pentru analiza informațiilor. Aceste observații vor consuma aproximativ jumătate din întregul timp de observație al telescopului.

Construcția lui FAST a dus la relocarea a aproximativ 7.000 de persoane ce locuiau în apropiere. În schimb, un parc de distracții cu tematică spațială a fost construit în zonă, atrăgând un număr mare de turiști.