Anumite filtre de apă ar putea să îți facă mai mult rău, cu toate că îți promit multe beneficii vizavi de apa pe care o consumi.

În ultimii ani, filtrele de apă au devenit din ce în ce mai populare. Există mai multe variante ale acestora și probabil că ai și tu deja unul acasă. Cele mai la îndemână filtre de acest fel există în forma cănilor filtrante pentru apă. Există, desigur, și filtre care se montează pe robinet, doar că acestea sunt mai scumpe decât cănile clasice.

Oricum ar fi, unele filtre de apă sunt incapabile să elimine anumite chimicale periculoase din apă. Mai mult, anumite filtre pot chiar să crească numărul particulelor dăunătoare. Studiul efectuat de cercetători de la Universitățile Duke și Carolina de Nord au descoperit că nu toate filtrele pentru uz casnic elimină substanțele perfluoroalchilice (PFAS).

Toxinele PFAS apar din diverse substanțe, iar acestea sunt cunoscute ca fiind ”chimicale permanente”, deoarece rămân în mediul înconjurător, mai ales în apa de băut. Acestea au efecte negative asupra sănătății, crescând potențialul de bolilor de tiroidă sau ale cancerelor.

Rezultate variabile pentru filtrele de apă

Anumite filtre pot înlătura aceste chimicale, însă cu o eficiență variabilă. Studiul a analizat peste 100 de modele de filtre. În general, filtrele cu două trepte sau cele cu osmoză inversă, pentru chiuvetă, au eliminat cam toate toxinele PFAS din apă.

Pe de altă parte, filtrele cu carbon activ, găsite de obicei în filtrele pentru robinet sau pentru căni filtrante, au o variabilitate sporită în ceea ce privește eliminarea toxinelor PFAS. Mai ciudat este că unele sisteme de filtrare pentru întreaga casă au reușit chiar să crească nivelul de chimicale PFAS.

Filtrele cu două niveluri și cele cu osmoză inversă au eliminat peste 94% din toxinele PFAS. Filtrele cu carbon activ au un procentaj de reușită mediu de 73% – unele dintre aceste filtre n-au reușit să facă nicio diferență.

Cercetătorii subliniază că cele mai eficiente opțiuni sunt, din păcate, cele mai scumpe, astfel că oamenii cu venituri mai mici sunt și cei mai vulnerabili în fața acestor toxine.