Inima artificială a devenit, pe măsură ce tehnologia s-a dezvoltat, Sfântul Graal al medicinei. Alături de vaccinul pentru cancer, o astfel de inimă bionică poate rezolva una dintre problemele dificile cu salvarea vieților.

Un studiu despre această invenție a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science Robotics. În acesta e descris mecanismul prin care, în inima biologică reală, țesutul muscular a fost înlocuit cu o matrice robotizată moale de muşchi cardiac artificial. E similară unei folii cu bule.

“Inima” bionică dezvoltata acum imită modelul fibrelor musculare cardiace naturale. Astfel, când cercetătorii umflă de la distanţă bulele, acestea acţionează laolaltă pentru a strânge inima. Practic, specialiștii au reușit să replice în laborator mecanismul de funcționare a inimii.

Matricea moale menționată în studiu e compusă din două straturi de silicon despărţite de un strat solubil în apă. Acela împiedică lipirea lor. În componența acestei inimi artificiale intră și două straturi de hârtie tăiate cu laserul. Acestea asigură umflarea bulelor în inima bionică într-o anumită direcţie.

Inima artificială e o cercetare care se va concretiza în viitor

Specialiștii care au lucrat la acest proiect au creat și un nou tip de bioadeziv. Acesta e folosit pentru lipirea foliei cu bule pe ţesutul intracardiac, real, al ventriculului. Rezultatul? Când cercetătorii au pompat aer în folia cu bule, la frecvenţe asemănătoare cu cele ale unei inimi naturale, inima bionică s-a contractat într-un mod similar contracţiilor unui cord real care pompează sângele prin corp.

Când se va ajunge la folosirea unei inimi artificiale în cazuri reale, totul începe de la scanarea inimii reale a pacientului. Astfel, dispozitivul – “inima” bionică – va funcționa optim cu mult timp înainte de operaţie.

În procesul dezvoltării acestei inimi, cercetători au pornit de la cartografierea dispunerii fibrelor microscopice ale unei fâşii musculare bidimensionale desfăşurate din ventriculul stâng. Pe baza informațiilor obținute astfel au fabricat o matrice de fibre musculare artificiale realizate din nişte tuburi goale şi subţiri. Fiecare e conectat la o serie de bule gonflabile.