Pentru că automatizarea ajunge peste tot, avem acum și un robot care poate să îți ia sânge și, mai mult, o face mai bine decât oamenii.

Cel mai probabil, ai donat sânge cel puțin o dată în viață. Dacă nu, sigur ai avut de făcut niște analize care presupuneau prelevarea de ceva mililitri de sânge. Oricum ai da-o, nu e o experiență plăcută. În plus, dacă adaugi în ecuație diversele probleme care pot apărea în timpul prelevării, răul devine și mai rău.

Dacă ai noroc de vene accesibile, o să fie ușor să-ți fie prelevat sângele. Totuși, nu toți ne-am născut cu acest mic avantaj, așa că pentru unii dintre noi, analizele de sânge sunt un chin. Poți fi înțepat o dată sau poți fi înțepat de câteva ori și poate chiar în ambele mâini dacă asistentul nu reușește să-ți găsească vena.

Din fericire, tehnologia e alături de noi mai mereu, chiar și când vine vorba de donat sau prelevat sânge pentru analize. Cercetătorii au creat un robot care reușește să preleveze sânge mai bine decât o fac oamenii. Acesta folosește tehnologie cu ultrasunete pentru a determina unde ar trebui să introducă acul prin piele. Sistemul complet cuprinde și un modul care se ocupă de mostrele de sânge, dar și un modul de analiză cu centrifugă.

Mașinăria reușește să preleveze sânge în 97% din cazuri. Rata de succes per total a fost de 87% în cazul a 31 de pacienți. Conform raportului întocmit de cei care au creat robotul, cei din domeniul medical pot rata venele în 27% din cazuri, în cel mai bun scenariu. Procentajul poate crește la 60% în cazul celor cu vene dificil de pătruns.

Robotul e încă un prototip și mai e mult loc de îmbunătățiri. Totuși, potențialul său e destul de mare, iar un astfel de dispozitiv ar putea fi folosit la scară largă în viitor.