Universul are încă o mulțime de mistere pentru noi, însă avem șanse să aflăm ceva mai multe despre acest spațiu aparent infinit în care trăim.

O echipă de cercetători din Japonia au folosit recent cele mai rapide supercomputere pentru simulații de astrofizică, lucrând la crearea unui AI capabil să prezică structura Universului. Cercetătorii speră că astfel vor înțelege misterele materiei întunecate și energiei întunecate.

Cunoscută ca ”Simulatorul întunecat”, inteligența artificială analizează seturi imense de date și le folosește pentru a construi simulări ale universului nostru. Simularea încearcă, pe scurt, să demonstreze cum ar arăta Universul, inclusiv marginile acestuia, luând în calcul teoria Big Bang și expansiunea imediată și rapidă, ce are loc chiar și astăzi.

Cercetătorii speră că vor înțelege mai bine cum funcționează materia întunecată. Presupunerile curente sugerează că Universul e, preponderent, alcătuit din această materie, pe care însă nu o putem observa direct.

Putem însă demonstra existența acesteia prin calcule complexe. Asta îi aduce pe cercetători asupra dilemei cu privire la găsirea unei teorii unificate a Universului.

Cum aducem laolaltă Big Bangul, Principiul Incertitudinii al lui Heisenberg, Teoria Relativității a lui Einstein și Legile Termodinamicii, ale lui Newton, combinându-le cu mecanicile cuantice moderne și teoriile energiei întunecate?

Echipa din Japonia speră că vom reuși asta cu ajutorul informațiilor din Simulatorul Întunecat. AI-ul nu doar analizează datele și atât, ci și învață din fiecare simulare, informându-se pe sine cu privire la următoarea simulare pe care o va rula.

Într-un final, tehnologia ar trebui să ne ajute să înțelegem mai bine universul și să aflăm exact ce este materia întunecată și cum funcționează energia întunecată. Pentru a face asta, însă, mai avem de umplut goluri imense în teoriile actuale.

În viitor, însă, am putea spera la transformarea în realitate a unor tehnologii SF, cum ar fi călătoria în timp și teleportarea.