În prezent, lumea se concentrează pe implementarea 5G, care încă este tehnologia viitorului, dar deja putem vorbi și despre 6G.

Sunt deja discuții despre 6G, iar mici grupuri de experți deja au început cercetări în vederea tehnologiei pe care am putea să o vedem abia peste un deceniu. Unii dintre acești pionieri ai viitorului standard sunt cei de la NTT Domoco, un operator de telecomunicații din Japonia.

Aceștia au publicat câteva predicții despre cum ar putea să arate 6G în 2030: vom avea parte de inteligență artificială peste tot, iar standardele 5G se vor transforma în garanții de viteze hiper-rapide în viitor.

Inteligența artificială va prelua informații din lumea înconjurătoare și le va transpune în rețele digitale, iar apoi le va procesa pentru beneficiul nostru. Vom avea de-a face cu automatizări în mai toate domeniile de activitate.

Docomo nu vede AI-ul ca pe o tehnologie care să rezolve diverse probleme, ci consideră că este ca un creier într-un corp. 5G și 6G reprezintă sistemul nervos care transmite date între creier și organele senzoriale, doar că la o scară mai mare.

6G: latență și mai scăzută, viteze și mai mari

Cheia pentru îmbunătățirea inteligenței artificiale va fi latența ultra-scăzută. Docomo se așteaptă ca AI-ul să faciliteze comunicarea între oameni și lucruri, cum ar fi un pacient care discută cu un doctor holografic. Reducerea latenței la 1 ms și poate chiar mai jos de atât va garanta că astfel de interacțiuni vor fi cât se poate de naturale, indiferent de cine și de unde accesează serviciile.

Operatorul telecom japonez este de părere că acoperirea Gigabit va ajunge peste tot odată cu 6G, iar vitezele maxime vor trece de 100 Gbps. Acoperirea celulară va ajunge în cer și chiar în spațiu.

Un aspect interesant în materie de previziuni este cel al suportului pentru încărcare wireless bazată pe frecvențe radio. Astfel, nu vei mai fi nevoit să îți pui manual telefonul la încărcat.

Mai multe previziuni despre tehnologia 6G poți citi din lucrarea publicată de Docomo aici.