Tehnologia 6G e încă foarte departe de noi, însă viitorul ți-ar putea aduce viteze de transfer nemaiîntâlnite până acum.

Suntem abia în 2020 și tehnologia 5G e și ea încă la început. Cu toate că avem deja câteva rețele de acest fel lansate în zone restrânse din țară, va mai dura câțiva ani până să le vedem extinse la scară largă. Licitațiile pentru alocarea spectrului nici măcar nu sunt aproape de a fi organizate de către ANCOM.

Și totuși, cu toate că 5G-ul e totodată aproape, dar atât de departe, avem ocazia să vorbim deja și despre 6G. Am făcut-o deja de câteva ori, iar acum avem noi informații despre ce ar putea oferi viitorul standard de telecomunicații. Nu te entuziasma prea tare, însă; acesta ar putea debuta într-o fază incipientă abia la începutul anilor 2030.

Ministerul Științei și Tehnologiei din China a început deja să se pregătească pentru viitorul 6G. Conform declarațiilor oficialilor din minister, aceștia sunt de părere că s-ar putea atinge viteze de până la 8.000 de ori mai mari decât cele pe care le poate oferi tehnologia 5G.

Membrii din grupul de lucru al ministerului se așteaptă la viteze de aproximativ 1 TB/s pe noile rețele. Mai e însă mult de lucru până să ajungem acolo.

6G, un efort deja început de multe state

Conform unor informații de la Nikkei, Ministerul Afacerilor Interne și Comunicațiilor din Japonia a decis să înființeze o societate de cercetare guvernamental-civilă, iar statul va investi, pentru început, 2 miliarde de dolari în proiectul de dezvoltare.

Companiile care lucrează la 6G vor ca noua tehnologie să debuteze până în 2030. Statele amintite anterior au început, de asemenea, să lucreze la acest standard. În noiembrie 2019, guvernul chinez anunța că va înființa două instituții de cercetare și dezvoltare pentru 6G.

Mai multe universități din Finlanda și câteva instituții afiliate guvernului au început, de asemenea, să lucreze la proiecte legate de 6G. LG și Samsung și-au deschis deja centrele de cercetare pentru 6G, în Coreea de Sud.