Poate nu ești mare fan al telefoanelor pliabile, dar frumusețea acestei perioade e că se experimentează mult. Și chiar și Alibaba vrea să fie aici. Conceptul pe care îl au chinezii e un fel de Samsung Galaxy Z Flip, dar cu încă o pliere.

În 2019, am văzut un concept de telefon pliabil: pliere pe verticală. Samsung și Huawei au avut cele mai populare modele. În 2020, Samsung Galaxy Z Flip e pliat pe orizontală, la fel ca Motorola Razr. Alibaba duce conceptul mai departe: pliere de două ori pe orizontală.

Schițele care au apărut acum cu telefonul Alibaba îți arată un dispozitiv care nu-i deloc rezistent la folosire. Forma finală în care ar putea ajunge ar fi cu dublă pliere, dar partea de sus și de jos să se întâlnească la mijloc, nu să se suprapună. Oricum, va fi un experiment interesant.

alibabaphone

Alibaba a obținut, deocamdată, brevet pe conceptul său

Alibaba s-a remarcat în comerțul online din China. Totodată, e magazinul care a creat o alternativă la Black Friday – denumită Single’s Day – și de câțiva ani s-a avânt în zona de produs tehnologie și inovat. În martie 2019 a aplicat, în China, pentru brevetul telefonului de mai sus. L-a obținut pe 21 ianuarie 2020.

Telefonul Alibaba, așa cum e prezentat acum, are un ecran principal îngust și înalt, cu unul secundar care ți-ar oferi câteva informații relevante. Ar avea și butoane de volum și Power, dar cam atât. Eventual, ar rula Android.

Dat fiind că abia acum a obținut brevetul, e puțin probabil să vedem acest telefon Alibaba în 2020. Ar putea fi însă surpriza de la CES 2021. Totodată, în 2020, vom vedea dacă Motorola Razr sau Galaxy Z Flip au succes la public. Cu prețuri de circa 1.500 de euro nu sunt cele mai accesibile dispozitive. Sunt însă cele care îți extind scenariile de utilizare pentru un smartphone.