Uniunea Europeană ar dori un standard unic pentru încărcătoarele de telefoane, dar Apple nu pare dornică să se conformeze.

Parlamentul European a revenit asupra ideii de încărcător universal și, așa cum te-ai aștepta, Apple nu vede cu ochi buni această propunere de lege. Producătorul de iPhone-uri a publicat un comunicat de presă prin care susține că obligația de a folosi un încărcător universal ”împiedică inovația” și ar putea să dezavantajeze clienții mai mult decât să-i ajute.

Pentru a-și susține afirmațiile, compania a efectuat un studiu cu ajutorul Copenhagen Economics, care arată că tranziția către un încărcător universal ar costa 1,5 miliarde de euro, în vreme ce beneficiile pentru mediu ar fi de doar 14,4 milioane de euro. Studiul chiar sugerează că UE ar putea duce la o problemă a mediului, ”perturbând” sute de milioane de posesori de telefoane cu porturi Lightning.

Cei de la Apple spun că industria s-a consolidat și a ajuns de la ”30 de încărcătoare la trei, în curând două”. Producătorul speră că UE va căuta o soluție care nu va perturba ”abilitatea de a inova” a industriei, cu toate că e clar că Apple se referă doar la propria entitate.

Uniunea Europeană se străduiește de mai bine de un deceniu să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește încărcătoarele de telefoane. Argumentele sunt reducerea deșeurilor electronice și, desigur, simplificarea experienței de utilizare pentru consumatori. Până acum, a fost vorba doar de decizii voluntare ale producătorilor, iar modul de lucru n-a fost foarte eficient. Legile i-ar putea constrânge pe producători, adică pe Apple, să se conformeze cu adoptarea unui încărcător unic.

USB-C a reușit să transforme, într-o bună măsură, experiența de utilizare, dar a durat destul de mult timp până să ajungă pe telefoane și să fie adoptat la scară mai largă. După 2015, ai mai avut de așteptat până să vezi USB-C pe o bună parte dintre telefoane.