Apple a luat decizia de a plăti o sumă consistentă de bani pentru a rezolva mai multe procese colective intentate împotriva companiei.

Au trecut cam trei ani de când au apărut informațiile conform cărora Apple ți-a încetinit iPhone-ul. Poate că, uneori, atunci când ți se pare ceva în neregulă cu telefonul tău, s-ar putea să fie mai mult decât o simplă impresie. Cel puțin când simți că iPhone-ul tău se mișcă greu și nu îi dai de cap.

Desigur, compania a declarat că avea un scop destul de nobil la momentul respectiv. Degradarea bateriei este un fenomen real care afectează orice smartphone, iar soluția celor de la Apple a fost să îți încetinească telefonul, ca să eviți momentele în care telefonul pare că se închide din senin.

E un lucru pe care l-am observat în cazul iPhone-urilor, care se închideau aleator la procentaje diverse de încărcare, chiar și în jur de 30%. Ei bine, Apple a preferat să ai un telefon care se mișcă mai lent decât unul care se închide aiurea. Care ar fi decizia mai bună dintre cele două, greu de zis.

Cert e că mai mulți utilizatori au dat în judecată Apple în SUA, prin intermediul unor procese colective. Ca să-i împace pe utilizatori, compania a decis să schimbe bateriile unor modele selectate de iPhone la un preț redus, de doar 29 de dolari. A și introdus în iOS o funcție prin care puteai preveni încetinirea device-ului.

Franța a amendat apple cu 27 de milioane de euro în februarie pentru acest eveniment, iar Italia a dat o amendă de 11,4 milioane de dolari. Acum, gigantul din Cupertino a acceptat să plătească 500 de milioane de dolari pentru a închide mai multe procese colective.

Utilizatorii de iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 6 Plus sau SE care rulau pe iOS 10.2.1 sau mai avansat, dar și cei de iPhone 7 și 7 Plus cu iOS 11.2, dinainte de 21 decembrie 2017.