A fost vremea în care Microsoft a definit ce-i un browser de internet cu Internet Explorer. De 10 ani, alternative ca Firefox și Chrome au fost mai bune. Și Microsoft a încercat, cu Edge, să creeze ceva la fel de bun. A eșuat, așa că a recurs la o reinventare a Chrome.

Ca să înțelegi ce-i noul Microsoft Edge trebuie să știi că e construit pe aceeași infrastructură pe care e bazat și Chrome. Se numește Chromium, e open source și poate fi folosit de oricine. Implicit și de Microsoft. Cel mai mare avantaj e că, folosind infrastructura Chrome, e ca și cum ai folosi un Chrome.

Ai contul Google, marcajele și alte elemente pe care, probabil, le-ai strâns în timp. Și le poți importa în Edge, ceea ce-i un avantaj nesperat pentru Microsoft. Ceea ce-a dus și va duce, în timp, la îmbunătățirea Chromium, pentru că acum sunt două companii mari care au nevoie de el.

Ce probleme vrea Microsoft să-și rezolve cu apropierea de Chrome?

În ciuda succesului destul de mare pe care Windows 10 l-a avut, Edge n-a prins cu adevărat niciodată. E preinstalat sau disponibil pe PC, dar dincolo de acest mediu destul de închis e ca și cum n-ar exista. Nu-i pe tablete, pe telefoane sau, eventual, alte dispozitive. Și Microsoft încearcă să recupereze acum.

Pe partea pozitivă, un rival care e însă la fel ar putea ajuta la dezvoltarea unor extensii mai bune, mai eficiente. Totodată, Edge deja a înregistrat câteva succese, cum ar fi o viteză mai mare și un consum mai mic de resurse (cea mai mare problemă a Chrome).

Pe termen lung, contează foarte mult dacă Edge se va bucura de suport din partea dezvoltatorilor ca să-și integreze produsele și serviciile online cu acesta. Ar trebui să le fie mai ușor acum, iar așa ar reduce și dependența de Google și Chrome.

Deocamdată, Edge e cea mai bună alternativă, pentru că e un Chrome mai rapid și nu vine de la Google (în caz că nu-ți place compania). Dacă vrei să-l încerci, intri pe pagina oficială, îl descarci pentru Windows sau macOS, instalezi și configurezi. Poți importa datele din Chrome și poți seta ce vezi pe prima pagină (ai, de exemplu, Microsoft News).

P.S.: surprinzător, dar Edge merge și pe Windows 7. Nu se știe pentru cât timp.