Coreea de Nord are cel mai restricționat acces la internet din întreaga lume, dar pare că traficul acestora pe www crește de la an la an.

Majoritatea covârșitoare a nord-coreenilor nu au acces la internetul obișnuit; cel mai probabil, doar oameni de rang înalt din aparatul de stat pot vizita internetul la liber. Coreea de Nord are, însă, o formă de intranet, cu câteva site-uri pe care cetățenii le pot vizita pentru a vedea conținut aprobat de stat.

Totuși, pare că traficul la internet din Coreea de Nord crește simțitor. În ultimii trei ani, statul a înregistrat o creștere cu 300% a traficului pe internet. Nu mai e vorba doar de curiozitate și de descărcat filme piratate, ci chiar de o unealtă de susținere a economiei statului.

Se speculează că o bună parte din traficul de internet din stat se datorează mineritului de criptomonede, mai ales de Monera. Se pare că expertiza din ce în ce mai avansată a coreenilor îi ajută să treacă de diverse controale și sancțiuni financiare.

Coreea de Nord, un model unic de utilizare a internetului

Coreea de Nord se ocupă cu fraude bancare, cu obținerea de informații pentru programe nucleare și cu diverse alte atacuri cibernetice, în timp ce își acoperă urmele, oferind astfel un model unic de obținere de venituri pentru stat. Analiștii susțin însă că acest model ar putea fi copiat de alte națiuni izolate, cum ar fi Venezuela sau Siria.

Țara se bazează pe un nou provider de internet. Până acum ceva ani, statul se folosea doar de punctele de acces oferite de chinezi. Acum, însă, coreenii se folosesc și de sistemul TransTelekom, pus la dispoziție de ruși. Pe aici trece cam jumătate din traficul online al țării. În plus, țara și-a creat și propriul VPN, astfel încât se poate ascunde mai bine în ceea ce privește activitățile chestionabile de pe internet.