După febra cumpărăturilor de Black Friday și din decembrie, eMAG a venit cu o veste proastă: taxă pentru livrare. Iulian Stanciu, directorul eMAG, a explicat de ce. Oricât ți-ar displăcea, acesta va fi un precedent ale cărui urmări ar trebui să le vedem până la finalul anului.

În prezent, eMAG are o politică diferita pentru livrări. De unde înainte aveai gratuit când cumpărai peste o anumită sumă, acum orice comandă sub 1.500 de lei costă 15 lei pentru livrare acasă. Totodată, sunt produse mari pentru care plătești livrarea indiferent cât de mare e coșul de cumpărături. Aceste produse mari sunt cele la care probabil te-ai gândit: frigidere, aragazuri, mașini de spălat sau canapele.

Totodată, eMAG are taxă și pentru livrarea în showroom. Dar aici e o nuanță. Dacă produsul e deja acolo, nu plătești nimic. Dacă tu îl comanzi acolo, atunci plătești. De asemenea, mai plătești când vrei să achiți ramburs (5 lei) sau când alegi să plătești cu cardul la easybox (2,5 lei) în loc să plătești online.

Cum explică directorul eMAG noua strategie de prețuri

„Ne-am dus în trecut către curieri şi am cerut preţ mic pentru că multe livrări aveau transport gratuit. Drept urmare curierii au spus OK și au ţinut preţurile jos, dar nu au mai avut cum să facă investiţii. […] Livările la timp şi toate serviciile noi ne-au costat. Am încercat să încurajăm plata cu cardul, care să ajute foarte mult curierii. Diferenţa este de trei ore la livrare, dacă plata se face cu cardul”, a detaliat Iulian Stanciu, CEO eMAG, pentru StartupCafe.

eMAG merge acum în direcția în care să genereze bani și din serviciile pe care le-a oferit gratuit ca să crească. În prezent, comerțul online din România e la un nivel bun, iar clienții descoperă că pe mai departe lucrurile se întâmplă și altfel.

„Introducerea unei taxe ne ajută pe noi să investim mai mult în servicii, atât pentru selleri (din Marketplace – n.r.), cât şi pentru clienţi, care să ne ajute să creştem tot business-ul. Cred că ecommerce-ul se va dubla o dată la cinci ani. Dacă nu investim, acest lucru nu se va întâmpla”, a adăugat acesta.