Facebook a lansat la nivel global o funcție extrem de utilă, care te va ajuta să alegi cui vrei să îi distribui datele tale personale.

Facebook a pregătit o unealtă care poate fi extrem de utilă, mai ales dacă ți-ai distribuit datele către o mulțime de aplicații de-a lungul timpului. Este vorba despre ”Off-Facebook Activity”, o aplicație care a fost prezentată încă din 2018, la conferința dezvoltatorilor. Abia în 2019 aplicația a fost oferită publicului și doar celor din anumite regiuni.

Cu toate că încerc să nu ofer prea multor aplicații terțe acces la datele din Facebook, am fost surprins să descopăr că am făcut asta deja cu o mulțime de aplicații, 117 mai exact. Ulterior acestui articol, voi trece și la curățarea listei, ceea ce îți recomand să faci și ție, accesând acest link.

Inițial, aplicația se numea ”Clear History”, dar probabil că Facebook i-a schimbat numele, pentru ca utilizatorii să nu fie induși în eroare de scopul acesteia. Astfel, acum vei folosi ”Off-Facebook Activity.”

Așa cum a explicat Facebook, alte companii trimit către aceasta informații cu privire la activitatea ta pe site-urilor lor, iar rețeaua socială îți oferă apoi reclame mai relevante.

Unealta te ajută să înțelegi ce aplicații și site-uri au colectat date, cum a primit Facebook informațiile, câte interacțiuni ai avut cu respectivele aplicații, dar și alte informații. Poți apoi să întrerupi conexiunea dintre aplicație și Facebook. Ce trebuie să ții minte e că, dacă vrei ca datele colectate să fie șterse, trebuie să urmezi procedurile proprii ale fiecărei aplicații în parte.

Mai mult, ștergerea istoricului nu previne o terță parte să continue colectarea datelor în viitor. Pentru asta trebuie să vizitezi o altă secțiune și să alegi și această opțiune.

În următoarele săptămâni, Facebook te va informa și încuraja să revizuiești aplicațiile cărora le-ai oferit acces la datele tale.