Facebook susține că algoritmii de inteligență artificială sunt eficienți la șters conturi false. Atât de eficienți, încât într-un an au ajuns la un record de ștergeri. Asta în timp ce rețeaua are aproximativ 2,4 miliarde de utilizatori activi lunar.

Fără să fie o surpriză acum, Facebook are o problemă cu conturile false. Tot apare, le tot șterge și tot apar. Conform companiei, în ultimul an a șters 6,6 miliarde de conturi false. Iar cifra asta nu include și milioanele de încercări de crearea a altor conturi false.

Compania susține acum că are o tehnologie nouă: Deep Entity Classification (DEC) care o ajută să stabilească mai rapid care conturi sunt de spam sau scam. DEC ar stabili mai precis activitatea conturile, cu algoritmi de deep learning, și așa ar decide care sunt false și care nu.

Ce urmărește Facebook când șterge un cont fals

Inginerii Facebook susțin că, pentru determinarea veridicității unui cont, iau în calcul și cum interacționează acela cu alte proprietăți de pe rețea, de la pagini și grupuri până la cereri de prietenie trimise. Implicit, DEC verifică și vechimea paginilor și a grupurilor, numărul de membri și activitatea acestora.

Pe scurt, DEC stabilește câte contacte are un cont nou și dacă sunt reale și ele. Sigur, în cazul de față Facebook susține că folosește tehnologia pentru a identifica acele conturi false. Dar n-o oprește nimic să folosească DEC și pentru cartografierea fiecărui utilizator în parte, ceea ce nu ar fi chiar o surpriză.

Fiecare profil ar avea circa 20.000 de trăsături pe care algoritmii le pot lua în calcul. Și, spre deosebire de alte instrumente folosite până acum, DEC n-ar putea fi păcălit. Cel puțin nu în faza asta. În prezent, pe rețeaua socială ar fi circa 5% conturi false. Ceea ce, raportat la aproape 2,5 miliarde de utilizatori activi, tot înseamnă 125 de milioane de conturi.