În plus față de criptare, dezvoltatorii aplicațiilor de chat iau în calcul și securizarea cu amprenta sau cu fața. Facebook Nessenger e noul exemplu. WhatsApp are de ceva timp asta, iar opțiunea va fi disponibilă, în curând, și în cealaltă aplicație deținută de Facebook.

Pe WhatsApp poți seta ca aplicația să nu poată fi accesată decât după ce te-ai autentificat cu fața – pe iPhone prin Face ID – sau cu amprenta – pe iPhone și Android. Astfel, conversațiile private rămân private mai mult timp. Totodată, WhatsApp oferă criptarea mesajelor în timp ce Messenger e încă în urmă la acest capitol.

Facebook pregătește pentru Messenger implementarea Face ID și, foarte probabil, a securizării prin amprentă. Opțiunile disponibile în această versiune de test arată că aplicația poate fi blocată imediat ce-ai ieșit din aplicație, la un minut după, la 15 minute după sau abia după o oră.

Face ID in Facebook Messenger autentificare

Cât de sigur e să lași Facebook Messenger să-ți știe fața?

Dat fiind că Facebook n-are un istoric prea bun în ceea ce privește securizarea informațiilor despre tine, probabil te întrebi ce se întâmplă cu aceste date. Ei bine, așa cum e cazul cu alte aplicații care folosesc Face ID sau datele despre amprenta ta, nu sunt stocate pe servere, ci local, pe telefon.

Sau cel puțin așa funcționează lucrurile în prezent. E foarte probabil însă ca Facebook să nu colecteze aceste date tocmai pentru a nu da naștere unui nou scandal mare.

În ceea ce privește utilitatea unei astfel de opțiuni, depinde de la caz la caz. Dacă ții la conversațiile tale private și nu vrei ca din neatenție să fie văzute de altcineva, probabil vei activa așa ceva. Nu-i obligatoriu, evident, dar e bine să știi că poți avea și așa ceva. Cât despre criptarea mesajelor, Messenger are așa ceva, dar doar dacă inițiezi o conversație secretă cu un contact.