Apple a fost luată în primire chiar de Donald Trump pentru refuzul de a debloca un iPhone, însă pare că FBI se descurcă și fără ajutorul companiei.

Recent, cei de la FBI au cerut companiei să deblocheze un iPhone ce aparținea unui terorist care a atacat o bază militară din Florida. Așa cum era de așteptat, Apple a refuzat să se supună acestei cereri, iar asta a atras critici chiar și din partea președintelui SUA, Donald Trump. Cu toate acestea, e evident că Apple nu va face nicio mișcare în această direcție.

Totuși, FBI ar putea să facă mult zgomot pentru nimic, având în vedere că Forbes a descoperit un mandat de percheziție care indică faptul că agenția are deja uneltele care pot debloca și cele mai noi modele de iPhone.

Raportul arată că investigatorii FBI din Ohio au folosit unealta hardware de la GrayKey pentru a debloca un iPhone 11 Pro Max. Telefonul aparținea lui Baris Ali Coch, acuzat că și-a ajutat fratele condamnat să iasă din țară, oferindu-i propriile acte și mințind autoritățile.

Avocatul lui Koch a confirmat că telefonul era blocat cu un cod când a ajuns în posesia FBI, cod care nu a fost oferit autorităților. În plus, Koch nu a fost forțat să își deblocheze telefonul cu Face ID.

Ce este GrayKey, unealta care sparge iPhone-uri?

GrayKey este creația companiei Grayshift și, în principiu, este o cutie gri de dimensiuni reduse, folosită de autorități pentru a debloca iPhone-uri. Nu sunt cunoscute detaliile funcționării acestui echipament, dar Apple lucrează constant pentru a repara astfel de exploituri.

Forbes a publicat în trecut o broșură care indică faptul că GrayKey funcționează pe telefoane mai vechi. iPhone-urile teroristului din Florida sunt un iPhone 5 și un iPhone 7, așa că e destul de logic faptul că FBI are capacitatea de a debloca telefoanele acestuia. Astfel, se naște întrebarea: de ce vor, de fapt, autoritățile ca Apple să deblocheze telefoanele?