În prezent, dacă vrei să trimiți ceva de pe un telefon cu Android pe altul, nu prea ai opțiuni. Sigur, o poți face prin Buetooth, dar e o tehnologie lentă. Google are însă o idee despre cum să schimbe lucrurile.

Google a tot avut idei despre cum să facă transferul de fișiere mai ușor pe Android. În timp ce Apple a creat și popularizat AirDrop între telefoanele cu iOS, Google n-a avut ceva similar. În prezent, o poți face prin aplicația Files sau prin Bluetooth, dar nu e la fel de ușor ca pe iPhone.

Noua opțiune pentru Android, pe care Google o testează acum, se numeste Nearby Sharing și face fix ce zice. Îți permite să distribui fișiere rapid cu dispozitive din apropiere.

Abordarea Google de acum e să introducă Nearby Sharing direct în sistemul de operare. Samsung și Huawei au ceva similar, dar nu toate telefoanele cu Android sunt Samsung sau Huawei. Implicit, sistemul de operare are nevoie de-o opțiune care-i independentă de producător.

De ce Android are nevoie de-o așa opțiune?

În perioada în care stocarea în cloud a devenit un fel de standard, încă ai nevoie de-o cale de-a distribui fișiere între dispozitive aflate aproximativ în același perimetru. Tocmai lipsa unei astfel de opțiuni de la Google a forțat producători ca Xiaomi, Oppo și Vivo să își dezvolte un protocol propriu.

Astfel de inițiative, ca cele ale Samsung și Huawei, nu fac însă decât să fragmenteze și mai multe piața de telefoane cu Android. În egală măsura, ținta companiilor e simplă: izolarea utilizatorilor în ecosistemul lor. Și, pe de o parte, funcționează foarte bine, dacă te uiți la ce face Apple.

Deocamdată, nu există informații despre când ar fi disponibilă această opțiune. Dar, dat fiind că aflăm de ea încă din ianuarie și e gata de teste, cel mai probabil va fi în Android 11.