După ce noile telefoane Huawei au rămas fără acces la serviciile Google, lumea încă se întreabă de ce s-a întâmplat asta și ce e de făcut.

Conflictul în care a fost atrasă compania Huawei este unul mult prea complex pentru această postare, dar e foarte probabil să revenim asupra lui în viitor. Până atunci, însă, e bine de ținut seamă de faptul că Google revine asupra discuțiilor legate de lipsa serviciilor companiei pe telefoanele Huawei lansate în ultimele luni.

Și totuși, pentru că oamenii încă se întreabă care e problema, Google a postat un nou mesaj oficial pe forumurile de suport pentru Android, în care explică ruptura produsă pe 16 mai 2019.

Google Play Protect, esențial pentru telefoanele cu Android

Telefoanele lansate ulterior acelei date nu mai pot folosi serviciile Google, deoarece Huawei a fost plasată pe Lista Entităților. Asta interzice companiilor americane să colaboreze cu compania chineză. Totuși, în limita legii, Google a continuat să ofere update-uri de securitate și update-uri aplicațiilor de pe telefoanele ce au deja acces la Google Mobile Services.

Google arată că pentru a proteja datele utilizatorilor, aplicațiile companiei sunt disponibile doar pe dispozitive certificate Play Protect. Telefoanele ce ajung pe această lisă sunt testate riguros de către Google și toți producătorii se supun acelorași standarde.

Din cauza restricțiilor guvernamentale, însă, noile Huawei lansate după 16 mai 2019 nu mai pot fi supuse testelor Play Protect, pentru a obține certificarea. Astfel, acestea sunt considerate necertificate și nu pot folosi serviciile și aplicațiile Google.

De asemenea, dacă te apuci să faci sideloading pentru aplicațiile de care ai nevoie, s-ar putea să ai surprize neplăcute, iar acestea ar putea să nu funcționeze. De asemenea, te expui și unor riscuri inutile, mai ales atunci când descarci aplicații din surse nesigure, existând riscul ca acestea să fie modificate sau infectate.

Viitorul rămâne incert în ceea ce privește colaborarea dintre Huawei și Google. Guvernul american nu pare să își schimbe atitudinea, iar compania chineză lucrează intens la dezvoltarea Huawei Mobile Services.