Play Store a ajuns să fie călcâiul lui Ahile pentru producătorii de telefoane. Depind astfel de Google. Până la cazul Huawei, alternativele au apărut și au dispărut. Acum, în 2020, producătorul e în poziția în care poate face, în sfârșit, alternativa la Play Store. Și acum are un parteneriat cu care să încerce mai mult.

Huawei folosește, în prezent, Android 10, dar fără serviciile Google. Asta înseamnă că n-ai YouTube, Maps, Gmail, Search și, mai ales, Play Store. Acest magazin cu aplicații a crescut extraordinar în timp și a ajuns să ofere aproape tot ce vrei.

În Europa, fără Play Store și Maps un telefon n-are mari șanse de reușită. Huawei speră să rezolve cu Huawei Mobile Services, AppGallery și o alternativă la Maps la care lucrează împreună cu TomTom. Acum au apărut informații despre un parteneriat cu alți producători din China: Xiaomi, Oppo și Vivo.

De ce are nevoie Huawei de aliați, dacă e atât de mare?

Într-adevăr, Huawei e mare. E locul doi mondial, în spatele Samsung, iar împreună cu producătorii de mai sus reprezintă 40,1% din livrările de telefoane la nivel global. Totuși, după cum s-a văzut din mai 2019 până acum, Google controlează ecosistemul Android prin serviciile sale.

În trecut, Samsung a încercat să creeze alternative la Play Store și-a eșuat. În prezent, doar întreține Galaxy Store pentru produse exclusive.

Ce vor cele patru companii acum, eventual conduse de Huawei, e să construiască Global Developer Service Alliance (GDSA). Iar dezvoltatorii să aibă parte de suportul necesar ca să-și migreze aplicațiile și pe magazinul lor comun cu aplicații. Dat fiind că se bazează tot pe Android, nu-i prea greu.

Zvonurile indică o lansare în martie și prezență, în primă fază, în nouă țări printre care India, Indonezia și Rusia.

Ce mai au cele patru companii de partea lor – Oppo și Vivo sunt parte din BBK Electronics – e lecția din China. Acolo serviciile Google nu funcționează și, implicit, se bazează pe soluții terțe.

În egală măsură, situația Huawei poate fi întoarsă împotriva Google. Play Store e atât de mare, încât multe dintre aplicații, și implicit dezvoltatorii lor, nu au suficientă expunere. Migrarea și spre un serviciu secundar ar putea rezolva parțial problema veniturilor.