Apple n-a fost în cea mai bună formă în ultimii doi ani. De la iPhone X și până în prezent e un haos în denumiri, dimensiuni și prețuri. iPhone 12 vine să facă curățenie. Sau măcar Apple încearcă să facă asta.

Odată cu iPhone X, Apple a anunțat și iPhone 8, și iPhone 8 Plus. Apoi, un an mai târziu, n-a mai fost niciun iPhone 9, ci au venit: Xs, Xs Max și Xr. Cel din urmă, deși între celelalte două ca dimensiuni, a fost cel mai ieftin. Nici în 2019 n-a fost mai bine: iPhone 11, iPhone 11 Pro și 11 Pro Max.

Chiar dacă cele disponibile acum au același nume, n-ai zice neapărat că iPhone 11 e cel mai ieftin. Sau că e, ca dimensiuni, între celelalte două. Ca să facă un pic de ordine, Apple și mărește, și micșorează ecranele pentru iPhone 12. Cel puțin așa susține analistul Ming-Chi Kuo, popular pentru diversele sale păreri despre Apple (unele confirmate, majoritatea nu).

iPhone 12 în trei versiuni – și mai mare, și mai mic

  • iPhone 11 6,1 inci LCD – iPhone 12 5,4 inci OLED
  • iPhone 11 Pro 5,8 inci OLED – iPhone 12 Pro 6,1 inci OLED
  • iPhone 11 Pro Max 6,5 inci OLED – iPhone 12 Pro Max 6,7 inci OLED

Dat fiind că Samsung se duce pe Galaxy S20 Ultra către 6,9 inci, nu mai e chiar așa ciudat să vezi ecrane de 6,7 inci. Cea mai mare ciudățenie e că iPhone 11 ar fi înlocuit de un model cu ecran mai mic. OLED, da, dar mai mic.

Dacă această estimare se confirmă, înseamnă că Apple admite o greșeală: telefon cu ecran mare, vândut la preț mic. Și asta creează confuzie. Totodată, coroborat cu zvonurile din ultima perioadă, e posibil ca iPhone 12 de 5,4 inci OLED să fie anunțat primăvara și celelalte două toamna.

Cert e că Apple se găsește într-o poziție ciudată. Unii dintre utilizatori vor succesor pentru iPhone SE, în timp ce alții vor ecran OLED și pe versiunea ieftină. Iar iPhone 11 e preferat, independent de ecran, pentru că e un telefon bun: același hardware, cel mai nou sistem de operare, două camere foto și Face ID.

iPhone 12 ar putea fi, foarte bine, și iPhone 20. În orice caz, va fi lejer telefonul care să treacă prin cele mai mari schimbări de la iPhone X încoace.