Cu toate că din ce în ce mai mulți oameni se tem de sistemele de recunoaștere facială, asta nu împiedică autoritățile să le implementeze.

Viitorul pare a fi unul despre care să ai păreri împărțite, mai ales când vine vorba de sistemele de recunoaștere facială. Desigur, cel mai mare avantaj pe care îl vad în cazul acestora este prinderea infractorilor cu ajutorul unor astfel de filmări, provenite de la camere video aflate într-un oraș.

Totodată, parcă nu mai sunt atât de încântat de un astfel de sistem când mă gândesc că pot fi supravegheat constant, fără să fiu vreo persoană de interes pentru autorități. Din fericire, până să le vedem în București și în alte orașe din România va mai dura, cel mai probabil.

Moscova, însă, a introdus sisteme de recunoaștere facială la scară largă, conform primarului Serghei Sobyanin. Veștile vin la câteva zile după cele din Londra, unde și aici este pus în funcțiune un astfel de sistem, poliția instalând deja camere în zone turistice.

În capitala Rusiei, au fost făcute încercări încă din 2017, cu ajutorul unui software de la firma rusească NtechLab, care scana înregistrări de la 160.000 de camere video din oraș. Compania a semnat un contract cu Departamentul de Tehnologie a Informației din Moscova, pe 1 ianuarie.

”Credem că sistemul de recunoaștere facială din Moscova este cel mai mare din lume”, spune Alex Minin, CEO al NtechLab. Acesta adaugă că probabil există sisteme mai mari, care scanează conținut deja înregistrat.

Conform lui Minin, poliția din Moscova va crea liste cu suspecți, pe care îi vor căuta în timp real pe înregistrările camerelor video. Dacă un suspect este găsit, polițiștii vor fi notificați printr-o aplicație pe telefon.

Temeri cu privire la recunoașterea facială

Folosirea sistemelor de recunoaștere facială e un subiect foarte controversat, momentan. Experții sunt îngrijorați de graba cu care se implementează acestea și cer chiar un moratoriu vizavi de tehnologie. Chiar și companii mari, ca Google, au îngrijorări.

Minin, pe de altă parte, e de părere că un astfel de sistem implementat corect este inofensiv pentru oamenii de rând. Acesta adaugă că ”softul în sine nu încalcă nicio lege și nu face rău.”