Oamenii au un fel de încredere oarbă în vedete. Și asta le poate servi atacatorilor cibernetici foarte bine. O cercetare recentă arată cum sunt exploatați în online nominalizații de la premiile Grammy.

Kaspersky, companie specializată în securitate cibernetică, a descoperit că, în 2019, a fost o creștere cu 39% a atacurilor (tentative de descărcare sau de rulare a unor fișiere infectate) în care au fost folosite nume ale vedetelor. Ariana Grande, Taylor Swift și Post Malone au fost favoriții atacatorilor. Numele acestora au fost folosite cel mai des ca deghizare pentru malware.

Această cercetare a dus la identificarea a 30.982 de fișiere infectate care au folosit numele artiștilor sau piesele acestora pentru a răspândi malware. Peste 41.000 de utilizatori de produse Kaspersky s-au întâlnit cu aceste amenințări cibernetice.

Grammy hackeri artisti
Fișiere infectate unice care folosesc numele artiștilor nominalizați la premiile Grammy

Nici artiștii noi, populari pentru Grammy, n-au fost uitați

Legătura dintre creșterea popularității și activitatea infracțională este foarte vizibilă în cazul artiștilor noi, precum Billie Eilish. Cântăreața a devenit extrem de populară în 2019, iar numărul de utilizatori care au descărcat fișiere infectate, cu numele ei, a crescut de aproape zece ori față de 2018 – de la 254, la 2.171, în timp ce numărul de fișiere malware unice distribuite – de la 221, la 1.556.

Cu toate acestea, deși nominalizarea la un premiu și recunoașterea aferentă acesteia influențează interesul utilizatorilor pentru anumiți artiști și, ca urmare, determină o creștere a activității infractorilor, acesta nu este neapărat cazul cu artiști consacrați precum Lady Gaga

Kaspersky a analizat și care dintre înregistrările și piesele nominalizate pentru Grammy în 2019 au primit cea mai mare atenție din partea atacatorilor cibernetici. Sunflower de la Post Malone, Talk de la Khalid și Old Town ROad de la Lil Nas X s-au aflat în topul melodiilor cu cele mai multe atacuri malware.

Ce poți să faci ca să nu devii victimă

Dacă vreți să asculți sau să descărci melodiile, utilizează servicii cunoscute, cum ar fi Apple Music, Spotify și Amazon Music.

Evită link-uri suspecte care promit conținut exclusiv de muzică. Totodată, nu strică să verifici conturile oficiale de social media ale muzicienilor.

Fiia tent la extensia fișierului descărcat. Chiar dacă ai de gând să descărci un fișier audio sau video dintr-o sursă pe care o consideri de încredere și legitimă, fișierul ar trebui să aibă o extensie mp3, .avi sau .mp4 printre alte formate de muzică și video, nicidecum .exe sau .lnk.

Utilizați o soluție de securitate cibernetică. Așa, chiar dacă ești neatent, are cineva grijă de tine.