Opera, un browser pe care poate l-ai preferat la un moment dat, pare că are și activități ceva mai puțin morale și legale.

În lumea browserelor web, Opera a reușit să pozeze întotdeauna într-o alternativă mai bună din punct de vedere moral, însă pare că realitatea e alta. Proiectele adiacente browserului sunt folosite în scopuri deloc pozitive.

Hindenburg Research a publicat un raport care arată că Opera are patru aplicații destinate utilizatorilor din India, Kenia și Nigeria (CashBean, OKash, OPay și OPesa), care încalcă termenii Google Play Store. Platforma interzice aplicații de împrumuturi înșelătoare.

Aplicațiile susțineau că oferă dobânzi de 33% sau mai puțin, în timp ce OPesa, de exemplu, avea o dobândă de 438% pe an. Iar, deși în descriere ofereau împrumuturi pe perioade cuprinse între 91 și 365 de zile, în realitate, termenele erau de 15 zile de obicei, cu mult sub termenul minim impus de Google, de 60 de zile.

Dobânzi amețitoare și șantaj prin intermediul prietenilor

Mai rău era ce se întâmpla dacă întârziai cu plata. După o singură zi de întârziere, dobânda creștea chiar și la 876%. Mai mult, aplicațiile îți furau și agenda telefonică, începând să trimită mesaje la întâmplare persoanelor din aceasta. Prietenii tăi erau informați că tu nu plătești, astfel încât aceștia să pună presiune pe tine să o faci.

Conform celor de la Hindenburg, Opera ar fi folosit aceste aplicații pentru a-și crește veniturile artificial. Conform raportului, compania a direcționat milioane de dolari în aplicații și entități deținute de către CEO, cu toate că acestea vin la pachet cu practici dubioase.

Cei de la Engadget au cerut un punct de vedere din partea Opera, iar răspunsul companiei este cel la care te-ai aștepta. Conform acestora, raportul include ”numeroase erori, afirmații nefondate, dar și concluzii înșelătoare și interpretări.” Opera e de părere că Hindenburg încearcă să prăbușească acțiunile Opera.

Dacă aceste fapte se dovedesc a fi adevărate, atunci Opera ar putea avea reputația pătată pentru totdeauna, iar asta ar putea conta cel mai mult în veniturile și supraviețuirea firmei.