Pe fondul avertismentelor Statelor Unite ale Americii despre Huawei, operatorii Orange și Vodafone au afirmat că nu vor folosi echipamentele companiei. În egală măsură, Comisia Europeană a spus că lasă fiecare țară să decidă. Ca să rămână relevantă în Europa, Huawei are o propunere.

După un 2019 extrem de complicat pentru Huawei, nici 2020 n-a început prea bine. Din mai 2019, parteneriatul Huawei cu Google pentru serviciile americanilor a picat. Implicit, producătorul de telefoane a trebuit să-și dezvolte accelerat magazinul AppGallery. Dar asta e doar partea de afaceri pentru consumatori.

Huawei e un jucător important și pe segmentul de business. Iar Vodafone și Orange i-au fost doi parteneri puternici în Europa. Recent, ambele companii au anunțat că nu vor folosi echipamentele Huawei. Orange a spus că, în dezvoltarea 5G în Franța, va folosi echipamente Nokia și Ericsson.

De cealaltă parte, Vodafone a afirmat că renunță la echipamentele companiei chineze în rețelele din Europa. Schimbarea se va produce de-a lungul următorilor cinci ani și va costa aproximativ 200 milioane de euro.

Propunerea Huawei pentru toate companiile din Europa interesate de 5G

Compania vrea să producă echipamentele 5G pentru Europa chiar pe continent. Astfel, propunerea e “5G pentru Europa fabricat în Europa” și nu “5G pentru Europa fabricat în China”. Chiar dacă asta va presupune costuri mai mari, ține cont că 5G este noul standard pe care rețelistica mobilă se va baza cel puțin în următorii cinci ani. Implicit, e vorba de miliarde de euro pentru echipamente.

Huawei a mai spus și că, la nivel european, are 13.000 de angajați în 12 țări, cu 23 de centre de cercetare, dar și două centre regionale.

Chiar dacă anunțurile Orange și Vodafone par acum motivate de discuțiile politice, Vodafone a anunțat încă din 2019 o oarecare delimitare de Huawei. În ianuarie 2019, compania britanică a anunțat că oprește, temporar, introducerea de echipamente în rețea.

“[…] am decis să luăm o pauză cu introducerea unor noi echipamente Huawei în centrul reţelelor noastre până când vom finaliza discuţiile cu diferite agenţii şi guverne precum şi cu Huawei”, a declarat Nick Read, director executiv Vodafone.

Miza acum pentru toți – de la operatori la producători de telefoane și rețelistică – e dezvoltarea 5G. Pentru operatori va fi dificil, și mai ales costisitor, să schimbe partenerii pe parcurs, după ce-a început dezvoltarea rețelei.