Rețelele neurale, pe care le folosești deja, fără să fie foarte evident, vor ajunge în curând și pe telefonul tău.

Te-ai întrebat vreodată de ce e atât de eficient filtrul antispam din Gmail? Sau cum reușește Shazam să descopere melodiile pe care le întâlnești și îți plac? Sau cum face o mașină autonomă diferența între o persoană și un obstacol obișnuit de pe stradă?

Răspunsul e simplu: inteligența artificială reușește asta, în forma rețelelor neurale. Aceste rețele sunt foarte bune la a recunoaște și clasifica date, dar au nevoie de o mulțime de resurse pentru a funcționa, mai multe decât are de oferit telefonul.

Cercetătorii de la Northeastern au demonstrat cum pot rețele neurale profunde să funcționeze pe un smartphone. Această metodă ajută rețelele să execute sarcini de până la 56 de ori mai rapid decât în încercări anterioare.

Yanzhi Wang, profesor asistent de inginerie electrică și computerizată, alături de colegii săi, a reușit să creeze o metodă prin care să reducă dimensiunile unei rețele neurale, dar și să genereze cod în mod automat, pentru ca aceasta să funcționeze mai eficient. Astfel, o rețea neurală profundă ar putea ajunge și într-un dispozitiv destinat utilizatorilor, cum ar fi un telefon.

Desigur, Wang este conștient și de temerile legate de confidențialitate când vine vorba de aceste rețele neurale profunde. Date personale vor fi transmise către cloud pentru ca aceste rețele să funcționeze. Procesarea locală a datelor, fără ca acestea să fie trimise pe alte servere, i-ar putea ajuta pe oameni să fie mai încrezători în dispozitivele bazate pe inteligență artificială.

”Până acum, oamenii credeau că învățarea profundă are nevoie de cipuri dedicate, sau că sistemele pt rula doar pe servere aflat în cloud”, spune Wang. Acesta concluzionează că o astfel de înțelegere limitează aplicațiile învățării profunde, deoarece nu ne putem baza întotdeauna pe cloud, fiind nevoiți să luăm și decizii locale și inteligente.