Autoritățile ruse au planuri relativ ciudate în ceea ce privește telefoanele și alte dispozitive ale cetățenilor, mai ales în materie de aplicații.

Acum câteva luni, guvernul rus hotăra interzicerea gadgeturilor care nu au preinstalate diverse aplicații de producție autohtonă. Acum, autoritățile fac un pas înainte și vor să dicteze ce tipuri de software vor trebui să instaleze companiile pe dispozitivele pe care le vând pe teritoriul statului.

Ghidul se aplică telefoanelor mobile, calculatoarelor și televizoarelor inteligente, fiind creat de către Serviciul Federal Anti-Monopol din Rusia. În acest ghid se arată că software-ul trebuie să ajute la ”formarea priorității valorilor spirituale și morale tradiționale rusești.”

Cu toate acestea, în ghidul anterior amintit nu se arată clar și care sunt valorile rusești cu care aplicațiile trebuie să se conformeze.

În noiembrie 2019, în Rusia a fost adoptată legea prin care sunt interzise la vânzare gadgeturile care nu au și software rusesc. Susținătorii acestei legi au afirmat că astfel este promovată tehnologia autohtonă, iar cumpărătorilor le este mai ușor să folosească gadgeturile pe care le cumpără. Legea va intra în vigoare în iulie 2020 și nu interzice de la vânzare produsele cu software din afara Rusiei. Aceasta cere doar ca dispozitivele să aibă și alternative locale de soft.

Unul dintre coautorii legii, Oleg Nikolayev, a declarat pentru agenția de presă Interfax, că dispozitivele pe care rușii le cumpără au, în principiu, aplicații occidentale preinstalate, iar aceasta e o problemă.

”În mod natural, atunci când o persoană le vede, ar putea crede că nu există alternative domestice”, spune Nikolayev, care adaugă că ”dacă oferim pe lângă aplicațiile preinstalate și variantele rusești, utilizatorii vor avea și dreptul să aleagă.”

Legea nu este foarte îmbucurătoare pentru producătorii și distribuitorii de dispozitive. Vocile din industrie spun că unele dispozitive nu pot avea instalate astfel de softuri alternative. Mai mult, unii producători s-ar putea chiar retrage de pe piața rusească, în loc să se plieze pe cerințele statului.

Apple este una dintre aceste companii, gigantul american avertizând că va ieși de pe piața din Rusia din cauza legii despre software. Conform informațiilor apărute în presă, Apple nu consideră că Rusia este o piață semnificativă sau strategică, așa că impactul ieșirii n-ar fi foarte mare asupra companiei.