Rușii par să aibă intenția de a se decupla de la internetul clasic, iar acum au făcut un pas important în această direcție.

Guvernul Rusiei a anunțat că a efectuat cu succes un test al propriului internet, o alternativă care ar urma să fie disponibilă în întreaga țară în viitor. RuNet, așa cum e cunoscut, a fost testat luni pentru a se verifica securitatea infrastructurii în caz de atacuri cibernetice străine.

Rezultatele acestui test arată că atât autoritățile, cât și providerii de internet sunt capabili să răspundă eficient la riscurile și pericolele emergente, dar și să asigure fiabilitatea internetului și rețelei de telecomunicații”, a declarat ministrul adjunct al comunicațiilor, Alexei Sokolov.

Rezultatele vor fi prezentate lui Vladimir Putin, iar experimentele vor continua în viitor. Patru operatori telecom au luat parte la testul cu 18 scenarii de atac diferite.

O lege promulgată de președintele Putin în mai 2019 îi obligă pe furnizorii de internet din Rusia să instaleze echipament furnizat de autorități pentru ca acestea să poată avea control centralizat asupra traficului de date. Guvernul va și filtra conținutul pentru a preveni accesul la site-uri interzise.

Internetul suveran

În cadrul conferinței de presă anuale, din urmă cu o săptămână, Putin a apărat aceste politici pentru internet, promițând că țara nu se va închide din punct de vedere al online-ului.

”Un internet liber și un internet suveran sunt două concepte care nu sunt mutual exclusive”, a declarat Vladimir Putin.

Internetul este forumul principal pentru dezbateri politice din Rusia, fiind un adăpost pentru opozanții regimului, dar și un ajutor pentru cei care coordonează proteste. În ultimele luni, însă, Putin a devenit din ce în ce mai ce sceptic vizavi de internet, cerând să fie investigată influența conținutului online asupra tinerilor.

Noul sistem ar urma să intre în funcțiune în 2021. Rămâne să vedem cum va funcționa acesta în raport cu internetul clasic.