Deși multă vreme s-a spus că iPhone-urile sunt mai sigure decât telefoanele cu Android, pare că situația se schimbă.

Recent, am scris despre situațiile în care Apple a fost obligată să deblocheze iPhone-uri ale unor teroriști. Compania a refuzat, desigur, la fel ca întotdeauna. Am scris și despre faptul că FBI a deblocat astfel de telefoane fără ajutorul companiei, dar cu ajutorul Cellebrite, o companie specializată în astfel de sarcini.

Totuși, conform unui detectiv american, care coordonează examinări criminalistice digitale, telefoanele cu Android devin din ce în ce mai complicate.

”Acum un an nu puteam debloca iPhone-uri, dar aveam acces la toate telefoanele cu Android. Acum nu mai putem accesa majoritatea dispozitivelor cu Android”, spune detectivul Rex Kiser.

Unealta celor de la Cellebrite poate chiar să deblocheze modele de iPhone X. Aceasta poate extrage date GPS, mesaje, istoricul apelurilor, contacte și alte date din aplicații, ca Instagram sau Twitter.

Unealta, însă, nu prea mai are succes cu telefoanele Android de primă mână. Astfel, aceasta nu poate extrage informații de pe rețelele sociale, din browsere sau din GPS de pe Google Pixel 2 sau Samsung Galaxy S9. În cazul lui Huawei P20 Pro, unealta Cellebrite nu a extras absolut nimic.

”Unele dintre noile sisteme de operare fac accesarea datelor foarte dificilă”, spune Kiser. ”Cred că o mulțime dintre companiile producătoare de telefoane doar vor să pună piedici autorităților care trebuie să extragă date de pe aceste dispozitive… pledând pentru confidențialitatea utilizatorilor.”

Din păcate, retorica lui Kiser arată, de fapt, că autorităților nu prea le pasă că oamenii de rând vor să aibă intimitate, chiar și în această lume digitală. Tocmai de aceea, SUA tot pune presiune pe Apple pentru crearea unor portițe de acces în sistemul de operare, însă compania refuză astfel de idei.

Așadar, dacă vrei să ai în continuare parte de confidențialitate, cel mai bine ar fi să te orientezi către un telefon Android dintre modelele de vârf, unde se pune preț și pe criptarea datelor.