HMD Global, compania care controlează marca Nokia pe telefoane, a anunțat că cinci dintre modelele sale au Android 10 cu noutățile aduse de Google. Unele dintre acestea nu sunt deloc flagship.

Un avantaj pe care îl are HMD Global cu telefoanele Nokia e că n-a modificat prea mult versiunea de Android instalată pe ele. Astfel, actualizarea e destul de ușor de făcut. Nokia 7 Plus și Nokia 6.1 sunt cele mai noi modele care să primească Android 10. Înainte de acestea au fost: 7.1, 9 PureView și Nokia 8.1.

De reținut despre 7 Plus și 6.1 e că fac parte din programul Android One. Astfel, dispun de actualizări lunare de securitate timp de trei ani și actualizări ale sistemului de operare timp de doi.

Actualizarea la Android 10 este cea de-a doua actualizare majoră a sistemului de operare primită de cele două terminale. Chiar dacă a început actualizarea, ar trebui să știi că-i dependentă de operator și de țară. În orice caz, până la final de ianuarie ar trebui să o ai.

Ce noutăți ai cu Android 10 pe telefoanele Nokia

Cea mai bună veste pentru Android 10 e că navigarea prin gesturi a fost îmbunătățită. Spre deosebire de prima implementare făcută de Google, acum zonele pe care utilizatorii le-ar putea atinge din greșeală sunt mai bine delimitate.

Totodată, inclusiv pe telefoanele Nokia, există și Smart Reply. Primești sugestii pentru mesajele text, care constau nu doar în fraze, ci și în acțiuni. Teoretic, asta ar trebui să îmbunătățească experiența de utilizare.

În ceea ce privește modul în care folosești telefonul, există și o opțiune de-a bloca aplicații care ți-ar distrage atenția. E un demers pe care Google îl are, laolaltă cu Wellbeing, ca oamenii să nu mai fie atât de prinși de telefoanele lor.

În plus, atât pe Nokia, cât și pe alte dispozitive, ai și un control mai bun asupra datelor accesate de aplicații. Și, legat de Wellbeing, Family Link pe permite părinților să seteze reguli digitale pentru întreaga familie. Altfel, Android 10 e ceva mai rapid fără să aducă neapărat schimbări majore de la versiunea precedentă.