De peste un an discutăm despre cum Huawei nu mai are acces la serviciile Google. Acum nu mai are nici licența temporară prin care cele două companii pot colabora. Iar telefoanele deja disponibile sunt afectate.

Pe 13 august, licența temporară pe baza căreia Google colabora cu Huawei pentru actualizarea dispozitivelor a expirat. Asta înseamnă, pe scurt, că firma americană nu mai poate trimite actualizări către telefoanele Huawei. Sunt însă și modelele lansate fără servicii Google de a căror actualizare se va ocupa Huawei, pe baza principiilor open source ale Android.

Totodată, lipsa unei licențe de colaborare presupune și că telefoane ca P30 Pro, de exemplu, nu vor primi Android 11 – cel puțin nu cu serviciile Google. Asta ar însemna ca Huawei să le migreze și pe acestea către versiunea sa de Android, care are HMS (Huawei Mobile Services).

Ce urmează pentru Huawei (cu sau fără Google)

Licența care a expirat acum era folosită de Statele Unite ale Americii pentru perioada de tranziție în care echipamentele companiei chineze ar fi fost eliminate din infrastructurile de comunicații.

Iar expirarea vine într-un alt moment dificil. Compania nu își va mai putea produce cipurile Kirin pe care le folosește pe telefoane. Din 15 septembrie, compania nu va mai avea acces la linia de producție a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Chiar dacă Huawei își dezvoltă procesoarele in house, producția o face prin parteneri.

Astfel, Mate 40 Pro cu cipul Kirin 9000 e posibil să fie ultimul de tipul acesta. Sau compania trece la producție proprie, până la alte decizii care ar putea afecta și abordarea asta.

Deocamdată, vânzările sunt la un nivel ridicat, mai ales datorită pieței din China, unde a câștigat cotă de piață în defavoarea rivalilor ca Vivo, Oppo sau Xiaomi. Cât despre Mate 40 Pro, te poți aștepta la un telefon cu EMUI 11 (bazat pe Android 11) și cu acces doar la AppGallery.