Cazul celor de la Apple, care refuză să deblocheze iPhone-ul unui terorist, a ajuns și în atenția lui Donald Trump, care presiune pe companie.

Pe 6 decembrie 2019, un terorist lansa un atac asupra militarilor americani de la o bază din Pensacola, Florida. Se pare că acesta folosea un iPhone, iar cei de la FBI au luat legătura cu Apple, în vederea deblocării telefonului.

Compania notează că a fost contactată imediat după atac și după descoperirea telefonului și a pus la dispoziție toate informațiile necesare, cum ar fi back-up-uri de iCloud, date de tranzacții sau alte informații despre cont. Agenția, însă, a revenit pe 6 ianuarie și a cerut mai mult ajutor, după ce a descoperit un al doilea iPhone.

Nu există portițe doar pentru băieții buni

Compania a anunțat printr-un comunicat de presă că nu poate debloca iPhone-urile teroristului, deoarece agențiile guvernamentale au mai mult acces ca niciodată la date, iar americanii nu ar trebui să aleagă între slăbirea criptării și rezolvarea unor investigații. Apple își reiterează încă o dată, astfel, poziția vizavi de securitatea telefoanelor sale.

Donald Trump a intervenit în aceste tensiuni dintre Apple și FBI, cu un tweet la fel de spumos ca de obicei. Acesta vorbește despre faptul că guvernul ”ajută compania tot timpul în chestiuni de afaceri, iar aceasta refuză să deblocheze telefoane folosite de criminali, dealeri de droguri și alte elemente violente.”

Nu este prima dată când autoritățile americane pun presiune pe Apple pentru ca aceștia să deblocheze un telefon. Și în 2016, compania a fost obligată de un judecător federal să deblocheze telefonul lui Syed Farook, atacatorul de la San Bernardino. Apple a refuzat și atunci, deoarece ordinul cerea, de fapt, un backdoor în dispozitive, compania explicând că slăbirea securității nu are noimă și că un astfel de precedent ar crea noi vulnerabilități.

Guvernul ar putea recurge și acum, la fel ca atunci, la firme care pot debloca iPhone-uri. Una dintre ele este Cellebrite, o firmă israeliană care are tehnologia de a debloca modele de iPhone precum 5 și 7, folosite de atacatorul din Florida.