Sistemul de operare Windows e unul de încredere în general, mai puțin când îți livrează un update care te lasă fără fișiere.

Microsoft a reușit să facă treabă destul de bună cu Windows 10. Sistemul de operare a ajuns de ceva vreme la maturitate, însă tot mai are momente când dă greș. Cel mai nou update al sistemului pare să vină cu o problemă relativ aleatorie, dar destul de gravă. Cât de gravă? Suficient cât să te lase fără fișiere dacă ești unul dintre ghinioniști.

Update-ul KB4532693 a apărut pe 11 februarie, iar acesta ar fi trebuit să fie doar unul minor, așa cum se întâmplă cu majoritatea update-urilor care îți oferă diverse îmbunătățiri de securitate și rezolvarea unor probleme ale sistemului. Totuși, Microsoft are un talent deja dovedit în ceea ce privește introducerea de probleme grave tocmai în astfel de patch-uri pentru Windows. Au reușit să o facă și de data aceasta, din păcate.

Unii utilizatori au început să se plângă de faptul că, după update, ajungeau pe ecranul standard de Windows, fără vreo personalizare și fără vreo scurtătură de pe desktop. În urma unor investigații ale utilizatorilor, s-a descoperit că update-ul ar încărca un profil temporar în timpul update-ului, dar apoi eșuează în a-l restabili pe cel standard, după instalare.

Unii dintre cei afectați au reușit să își readucă la normal PC-urile cu ajutorul unor editări intensive ale registrului. Alții, însă, au descoperit că nu e nicio urmă de setări sau fișiere salvate pe undeva, pe lângă profilul temporar încărcat. Iar, dacă nu aveau nici un punct de restaurare a setărilor și fișierelor, aceștia au rămas cu un Windows instalat fresh, chiar dacă trebuia să fie vorba despre un simplu update.

Microsoft mai are mult de lucru până să rezolve problema update-urilor defectuoase pe care le livrează, iar situația ar putea să nu aibă vreodată o rezolvare reală.