În 2019, visul de a-ți încărca telefonul în mai puțin de-un sfert de oră părea realizabil. Xiaomi a promis că lucrează la așa ceva și-a prezentat un prototip. Între timp, planul acesta a fost zdruncinat semnificativ de tehnologia bateriilor. Așa că mai durează până când se va întâmpla.

În martie 2019, Xiaomi a demonstrat că bateria unui telefon poate fi încărcată de la 0% la 100% în aproape 17 minute. Asta cu un încărcător special, de 100 wați. Și, până acum, te-ai fi așteptat că livrează așa ceva. Nu e cazul, încă. Xiaomi a explicat de ce.

Cum poate știai, bateriile telefoanelor nu reacționează bine la căldură. Galaxy Note 7 de la Samsung ne-a dovedit asta. Un încărcător de 100 wați generează mult mai multă căldură și, implicit, deteriorează accelerat acumulatorii.

Totodată, Xiaomi nu reușește să aibă un încărcător standard suficient de bun. E necesar un voltaj mult mai ridicat pentru 100 wați și, implicit, în afara condițiilor de laborator nu-l poate furniza.

În egală măsură, tehnologia asta nu-i suficient de sigură. Și n-ai vrea un telefon care să-ți explodeze în mână sau să ia foc pe noptieră. La fel, alte companii știu mai bine prin ce-au trecut. Totodată, Xiaomi ia în calcul că poate ar face un mix: încărcare wireless și pe fir, ca să reducă timpul de așteptare.

Xiaomi mai are o problemă: bateriile devin mai mari

În testul din martie 2019, Xiaomi a încărcat o baterie de 4.000 mAh în 17 minute. La acea dată a spus că aceasta e performanța pe care o poți aștepta de la tehnologia Super Charge Turbo.

În 2020, vorbim de cea mai ambițioasă mișcare a Samsung. Pregătește un telefon cu acumulator de 5.000 mAh și e foarte probabil ca asta să genereze o abordare similară de la alți producători. În ultimii doi ani, chiar și pentru Xiaomi, standardul a fost de 4.000 mAh. Recent, s-a trecut la 4.500 mAh.

Ce ne arată însă și experimentul eșuat al Xiaomi, dar și evoluția pieței e că tehnologia bateriilor stagnează. Și asta nu ajută nici producătorii, nici astfel de ambiții de încărcare hiper rapida.